“Екопак България” отчете 15 години лидерство в управлението на отпадъци
Секция: ИКОНОМИКА
30 Май 2019 20:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Екопак България” отчете 15 години лидерство в управлението на отпадъци

/КРОСС/ През 2018 г. "Екопак България" събра и рециклира 100 959 т отпадъци от опаковки. Това е 60,69% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар при поставена от МОСВ цел 60%. Това стана ясно по време на отчета на „Екопак България" за предходната година. Компанията запазва лидерската си позиция с 41.85% пазарен дял.
1189 компании, членуващи в организацията, са декларирали, че през 2018 г. са пуснали на българския пазар 166 371 т опаковки. От тях „Екопак България" е събрала разделно и предала за рециклиране 100 959 т отпадъци от опаковки. От тях 46 667 т са били хартия и картон, 24 103 т - стъкло, 18 003 т - пластмаса, 5064 т - метал и 7079 т - дървесина.
"За последните 5 години организацията отчита среден ръст на година от 5% на събраните и рециклирани отпадъци от опаковки", съобщи изпълнителният директор на „Екопак България" Тодор Бургуджиев.

Според него едно от най-големите предизвикателства пред организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки е събирането и рециклирането на алуминиевите опаковки. До момента конкретна цел за алуминий не е поставяна, а има обща цел за рециклиране на отпадъци от метални опаковки. Според пакета "Кръгова икономика" целта е до 2030 г. страните-членки да събират и рециклират 60% от този вид опаковки.
Европейската стратегия за опазване на планетата поставя много високи цели и за рециклиране на останалите видове опаковки.
"През следващите години са нужни сериозни инвестиции за изпълнение на целите, както реализацията на нови проекти за осигуряване на по-големи количества отпадъци за рециклиране. Такъв пилотен проект „Екопак България" започна тази година - отпадъците от ХОРЕКА и търговски обекти в избрани общини събираме и извозваме за наша сметка", съобщи г-н Бургуджиев.

Темата за отговорността на всеки жител на планетата за нейното опазване става все по-актуална. От основаването си преди 15 години до днес „Екопак България" приема за своя мисия екологичното възпитание от най-ранна детска възраст. Един от проектите за осъществяване на тази мисия е създаването на платформата "Рециклиращо училище. Учители за чиста природа" и разработването на безплатни методически указания и помагала за провеждане на еко час на класа от 1 до 12 -и клас. За 2018 г. към нея са се присъединили 178 учители от 107 училища в цялата страна", съобщи г-жа Мариана Петкова, мениджър "Връзки с обществеността и комуникации".