Съдът решава да пусне ли бившия председател на ДАБЧ Петър Харалампиев
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Май 2019 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът решава да пусне ли бившия председател на ДАБЧ Петър Харалампиев

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд ще решава да пусне ли на свобода бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той е в ареста от 7 месеца заедно с главния секретар на Агенцията Красимир Томов по обвинение във взимане на подкуп.

В края на миналия октомври мащабна акция затвори Агенцията за българите в чужбина. По сигнал за продажба на удостоверения за български произход бяха задържани над 20 души. Обвиняемите обаче бяха редуцирани до четирима, а от тях само Харалампиев и Томов са под стража. Това е първото искане на бившия шеф на Агенцията за по- лека мярка за неотклонение. По молбата Спецсъдът трябваше да се произнесе още във вторник, но Харалампиев поиска достъп до томовете с доказателствата. Сред тях - много дешефрирани специални разузнавателни средства и десетки разпити:

"Много лица са разпитвани, включително и хора от политически партии. Не мога да посочвам конкретни имена, защото ще направя грешка", обясни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Той отклони въпроса има ли дотук данни в бизнеса с удовстоверенията за български произход да са замесени и хора над Томов и Харалампиев с аргумент, че разследването продължава.