От 1-ви юни България ще получава доставки на американски втечнен природен газ
Секция: ИКОНОМИКА
31 Май 2019 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 От 1-ви юни България ще получава доставки на американски втечнен природен газ

/КРОСС/ Късно тази вечер на терминала в Ревитуса, Гърция пристига танкерът с първите количества втечнен природен газ за България от САЩ. Договорът за тяхната доставка е сключен между холандската компания благодарение на сключения договор между холандска компания Колмар и обществения доставчик „Булгаргаз" ЕАД. Количествата, които ще бъдат доставени са за второто и третото тримесечие са съответно в размер на 90 и 50 млн куб. м. природен газ и са от компаниите Шение и Бритиш Петролиум. Това обяви на пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Разтоварването на танкера ще започне от утре, 1-ви юни 2019 г.

„Един от основните приоритети на настоящето правителство в областта на енергетиката е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Можем да се похвалим с конкретни действия - седмица след като дадохме начало на изграждането на интерконектора Гърция-България, природен газ от Съединените американски щати постъпва в българската газопреносна система", допълни министър Петкова. Тя поясни, че доставката на втечнения природен газ е на конкурентни цени и подчерта, че това е сериозна крачка към либерализацията на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

Петкова добави, че доставчикът Колмар е депозирал официално писмо до Министерството на енергетиката и „Булгартрансгаз" ЕАД, в което заявява интерес за сключване на договор за доставка на втечнен природен газ за следващите 5 години в размер на 500 млн. куб. м., които да бъдат търгувани през газовата борса - „Газов хъб Балкан" ЕАД.