Инсп. Петьо Петков: Нова дрога предлагат на децата дилъри
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юни 2019 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инсп. Петьо Петков: Нова дрога предлагат на децата дилъри

/КРОСС/ „От известно време, някои от видовете наркотици заслужават едно по-голямо внимание”, това каза в интервю за предаването „Събуди се” по Нова телевизия инсп. Петьо Петков, началник сектор „Наркотици” в СДВР.

„Ямайка айс е един уличен жаргон или един хит, който се появява на пазара и то най-вече от дилърите с интереса, който биха искали да проявят пред хората, които употребяват и най-вече пред младите хора. Тези иновации са преди всичко само жаргона и новите наименования”, допълни той.

По думите му, новата дрога, разпространяваща се сред децата „Ямайка айс” е т. нар. марихуана, която се отглежда по по-специфичен начин.

„Тя търпи едно надграждане, което се постига с определени химикали и добавки”, обясни той и допълни, че при тази дрога активното вещество е малко по-високи и въздействието му върху младите хора е по-специфично.

„Нещата, които са свързани с тези иновации, могат да предизвикат едни доста повърхности аномалии при подрастващите или хората, които не са толкова навътре в тази материя”, отбеляза Петков.

Той коментира, че новостите, свързани с наркопазара, водят до по-атрактивно визуално предлагане и по-ниска себестойност на веществата, които се предлагат, за да могат да бъдат достъпни за голяма част от младите хора, което ги прави още по-опасни.

„Ние работим много активно. Това, което правим е една уникална и доста добра превенция”, каза още инсп. Петьо Петков.