Италианците са на второ място по здраве в света
Секция: Здраве
01 Юни 2019 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италианците са на второ място по здраве в света

/КРОСС/ Италия има една от най-ефективните системи на здравеопазване в света.

Bloomberg Rankings класира Италия на второ място сред държавите с най-добро здраве в света.

Тази оценка е базирана на няколко фактора, включващи смъртност, брой пушачи, процент имунизации, процент от населението със здравни осигуровки, ефективност на здравеопазването, удовлетворение от здравеопазването и очаквана продължителност на живота.

Класацията на Bloomberg е базирана на данни за държави, които имат население от поне 1 млн. души, и осигурява оценка на здравето и здравния риск.

Мястото на всяка държава е изчислено чрез изваждане на рисковата оценка от здравната такава. Здравната оценка пък се базира на фактори като продължителност на живота и причини за смъртни случаи, а рисковата - на фактори, които биха повлияли негативно на здравето, като процент пушачи сред младежите, брой хора с висок холестерол и брой имунизации.

Сингапур е признат за държавата с най-добър здравен статус на населението си.

За класацията са използвани данни и от ООН, Световната банка и Световната здравна организация, като общата му оценка е 89.45%. Италия е на второ място с 89.07%. Австралия получава почетното трето място с резултат 88.33%.

Колкото и добра да е италианската здравна система, най-честите оплаквания от нея са за дългите опашки и чакането на специални изследвания и посещения при специалисти. По-голямата част от населението е останала много доволна от получените медицински грижи от лекарите - както и от всеобщия осигурителен аспект на системата.

Разходите за здравеопазване в Италия са били около 9.2% от БВП през 2012 г. (около €2800 на глава от населението), от които около три четвърти са обществено осигуряване, малко под средната стойност от 9.3% в 20-те най-индустриализирани страни в света.

Една от основните причини италианците да живеят здравословно е начинът им на хранене.

Като начало, за това допринася средиземноморската диета, богата на риба, пресни зеленчуци и плодове, и в която се използва зехтин при готвенеi. Месото в италия не се консумира в такива порции, в каквито например в САЩ, а количеството мазнини в месата също е по-малко. Месото се консумира като отделно ястие в по-малки количества, ако изобщо се консумира. Доста популярно е свинското месо без тлъстини. 

Друг основен компонент от средиземноморската диета е употребата на зехтин вместо масло. Зехтинът се счита за по-полезен за артериите. Хората, използващи зехтин, са изложени на по-малък риск от инфаркти и инсулти. Допълнителен здравословен компонент от италианската диета е чесънът, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания, понижава кръвното налягане и предотвратява инсулти. Той също така е и много богат на антиоксиданти и се счита, че спомага за превенцията на болестта на Алцхаймер.

Дори някои от традиционните ястия, които свързваме с италианската диета, там се консумират по различен начин.

Пастата и пицата са перфектен пример. Италианците консумират прости пици с по-здравословен топинг, вместо парчета, претрупани с мазни или тлъсти топинги. Пастата често присъства сред ястията по време на обяд и вечеря, но тя не се поднася в големи порции. Друг атрибут на италианския маниер на хранене е начинът, по който семейството се събира на трапезата.

Повечето семейства в Италия вечерят семейно, заедно и по едно и също време. Това е характеристика, важна за облекчаване на стреса в живота и насърчаване усещането за благосъстояние, допринасяйки за атмосферата на фамилен комфорт.

Средната продължителност на живота на италианците е 83 години, наравно с Испания, Австралия, Швейцария и Сингапур. Допълнителна причина за това италианците да живеят дълго е присъщата на ежедневието им физическа активност.

Много от градските жители в Италия се разхождат след вечеря, обикновено в компанията на други членове на семейството и деца — т.нар. passeggiata. Общуването със съседи и роднини, докато спокойно се разхождате из града, допринася за доброто здраве.

Освен това броят възвишения и стъпала, които средният италианец трябва да измине в ежедневието си, е много по-голям, отколкото например в САЩ. Повечето градове в Италия са били строени в ера на феодални войни, което е довело до разполагането им на върха на хълмове и стръмни скали, с цел защита на жителите им. В резултат на това много градове са хълмисти и съдържат хиляди стъпала и наклонени пътища. В провинциалните италиански градчета физическата активност е нещо, което повечето хора практикуват - независимо дали го желаят или не. 

Изглежда, че италианците се гордеят с принципа си "La salute prima di tutto!" — здравето преди всичко.

Как се справят останалите държави в списъка? Австралия е на трето място, четвъртото е за Швейцария. В обратния край на скалата, африканската държава Суазиленд е обявена за най-нездравословна държава в света, като общият й резултат е само 0.26%.

САЩ заемат 33 място в списъка, точно под Чехия и преди Босна и Херцеговина. Повечето американци биха счели това за неловка позиция. За това класиране допринасят затлъстяването, диабетът и липсата на физическа активност, но как държава с най-развити медицински технологии и някои от най-добрите болници в света все пак се класира толкова надолу в списъка? Вероятно има нещо изначално сбъркано в американската система на здравеопазване.

За сравнение, България е на 73 място - след Саудитска Арабия и преди Сърбия.

Според Световната здравна организация, общите разходи за здравеопазване в САЩ са 18% от брутния вътрешен продукт - най-високите такива разходи в света, двойно повече от тези в Италия. Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ очаква разходите за здравеопазване да продължат историческата си възходяща тенденция, като достигнат 19.5% от БВП през 2017 г. Що се отнася до продължителността на живота в САЩ, американците се очаква да живеят средно около 79 години — 34 място в света.