Вкусът на ягодата е практически неповторим
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Юни 2019 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вкусът на ягодата е практически неповторим

/КРОСС/ Изследвания показват, че вкусът на ягодата в природата е практически неповторим в изкуствени условия.

За да създадат изделия с ягодов аромат, като млечен шейк например, заведенията за бързо хранене използват над 50 вида химически компоненти и овкусители като етилов ацетат, роза, разтворители и фенетилов алкохол, който се използва като стабилизатор при производството на сапуни и перилни препарати.

Затова следващия път, когато ви се прияде ягода, потърсете истинска, а не изкуствен заместител.   

Бонус: 5 любопитни факта за ягодите

1. Ягодата единственият плод, чийто семена се намират извън него, на повърхността 

Обикновено една ягодка има около 200 семчици.

2. Най-голямата ягода в света тежи почти четвърт килограм

3. Ягоди + сметана е най-продаваната храна на Уимбълдън

Обикновено по мачове се предлагат семки, пуканки, хот дог, крилца. Не и на тенис турнира Уимбълдън. За него се приготвя специален десерт с ягоди, който е предпочитан от посетителите. 

4. Най-големият ягодов сладкиш в света тези близо 10 000 килограма и заема площ от 600 кв метра

Приготвен е в Пасадена, щат Тексас за годишния фестивал на ягодите през 2014 година. Тези 21, 578 паунда и се разполага на цели 2000 кв фута площ.

5. Мадам Талиен се къпела във вана от ягоди

Клеопатра държала на вана с мляко, а мадам Телиен - вана със сок от ягоди. За една вана са били нужни над 10 кг пресни ягоди. Истинско разхищение...