Отказът от вредни храни може да предизвика ранни признаци за менопауза
Секция: Здраве
02 Юни 2019 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отказът от вредни храни може да предизвика ранни признаци за менопауза

/КРОСС/ Всичко, което е прекалено, може да бъде опасно - тази поговорка има нови изражения. Твърде здравословната храна, от която са изключени всички продукти, определяни като вредни, допринася за появата на симптоми на ранна менопауза. Това се е случило с известния блогър и вегетарианка Вирпи Микконен от Финландия.

В продължение на 38 години Вирпи е ревностен шампион в "категорията" здравословен начин на живот и хранене. Тя изоставя много групи храни, които смята за потенциално опасни. По-специално, Микконен се придържа към веганската безглутенова диета и се отказва напълно от месо, риба, млечни продукти, както и от пшенично брашно и захар.

Уви, с течение на времето състоянието на тялото ѝ от това само се влошава, пише medikforum. Според финландката твърде здравословната диета причинява състояние, характерно за менопаузата: нейните менструации напълно изчезват и започват горещи вълни, изтощение, състоянието на кожата и ноктите се влошава.

Жената отива на лекар и си прави тестове, които показват, че тя има нива на фоликулостимулиращ хормон, които се покачват, и този симптом обикновено придружава началото на менопаузата.

След като 15 години се придържа ревностно към веганството, тя се принуждава да върне продуктите от животински произход в менюто си и признава, че сега се чувства много по-добре: симптомите на менопаузата изчезват, а и сънят ѝ се подобрява.

Всекидневната дажба на Вирпи днес включва омлет, кюфте, пилешки бульон, масло и козе сирене. Но все още не консумира краве мляко, глутен, нишесте и захар. Според жената, отхвърлянето на вредни храни може би би изиграло положителна роля, ако тя е водела спокоен живот някъде на Хавайските острови примерно, но, явно, не е добра комбинация с натоварения ѝ живот.