Бури и порои в цялата страна, 70 литра на кв. метър удавиха Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юни 2019 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бури и порои в цялата страна, 70 литра на кв. метър удавиха Пловдив

КРОСС/ Средно около 69 литра на квадратен метър дъжд с гръмотевици се изсипаха над Пловдив. Пороят беше придружен на места с градушка. Два дни след петъчното заливане на булеварди, градът отново е под вода. Трафикът е силно затруднен. Ниските точки на града са като Венеция, на места водата достигна до половин метър. Наводнени са МОЛ-овете в града и четири от болниците. Такситата временно спряха да приемат поръчки.

Частично затворени за движение часове наред останаха възлови булеварди в централната част на града и районите. Подлезите са наводнени. Има много закъсали коли, паднали клони. Пожарната и Спешна помощ реагират на многобройните сигнали. По данни на МВР на телефон 112 са постъпили над 700 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни участъци и закъсали автомобили.

По адреси са и екипите на "Чистота" и общинското предприятие за организация и контрол на транспорта.
Има проблеми с електрозахранването. Аварийните групи на EVN работят по многобройни прекъсвания на тока на адреси в целия град. Големи технически аварии, които да налагат трайно изключване на тока засега няма. На този етап няма и данни за пострадали хора.

Създаден е Кризисен щаб. На територията на града работят всички екипи от пловдивските служби на "Пожарна безопасност и защита на населението" и от Карлово и Стамболийски. В тяхна помощ са и по 2 автомобила от София и Кърджали с общо 10 помпи.

Във Велико Търново и Плевен също имаше порой. В плeвенското село Рибен са наводнени улиците и земеделските градини, сигнализират зрители на bTV. Пороят предизвика транспортен хаос на АМ "Тракия".

Интензивен дъжд се изсипа и в Еленския Балкан. Наводнени са приземните етажи на няколко къщи в ниската част на село Константин. Бедстващи хора или животни. Пожарната отводнява засегнатите райони.

Валежът във Великотърновско продължава. Кметът Даниел Панов е назначил денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица. Засега нивата са под критичните стойности. Локални наводнения са възможни заради наносите в реките.

Снимка Plovdiv24