Пейки с формата на букви от кирилицата радват Париж (СНИМКИ)
Секция: КУЛТУРА
03 Юни 2019 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пейки с формата на букви от кирилицата радват Париж (СНИМКИ)

/КРОСС/ Край Сена жителите и гостите на града четат българска поезия

Български букви като арт инсталации на открито се появиха в сърцето на Париж в първия ден на юни и ще останат там до края на септември т.г. Инициативата е на Българския културен институт в Париж. На едно от най-посещаваните за разходка, развлечение и спорт места във френската столица - кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката, жителите и гостите на града ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.
Проектът „Българските букви" представя 7 букви от нашата азбука без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука - Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София от фондация „Прочети София" под името „Скритите букви".

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на съвременни български поети.Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата - третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

„Българските букви" ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2,5 милиона души. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света. От 1991 г. двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Проектът „Българските букви" е адаптация на инициатива „Скритите букви" на фондация „Прочети София" с екип Тодора Радева (директор, идея и изпълнение), художника Кирил Златков, архитектите Анета Василева и Иван Иванов.
В Париж проектът се реализира по инициатива на Десислава Бинева, директор на българския културен институт в Париж и под патронажа на Посолството на Република България във Франция в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция. Париж кирилица арт инсталация български букви

Снимки: Български културен институт