Над 1000 наводнени обществени и жилищни сгради в Пловдив от пороя
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юни 2019 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1000 наводнени обществени и жилищни сгради в Пловдив от пороя

/КРОСС/ Около 1000 са сигналите за произшествия в Пловдив след интензивния дъжд. Това съобщиха от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението". С приоритет са обслужвани сигналите от болници и бедстващи хора. Същевременно има и няколко сигнала за пожари - лек автомобил и склад. Извикани са по един екип от Пожарната в Стамболийски, от Карлово и от Кърджали. Събран е и свободен личен състав от районните служби в Пловдив.

Днес започва отводняването на избените помещения в Детски център за деца с увреждания в кв. „Столипиново", ул. „Липник" 5. Отводнен е Център за настаняване на деца от семеен тип на ул. „Лудогорие" 10А. От полунощ екипите са започнали отводняването на жилищни сгради - изби и подземни гаражи с над 1 метър вода. На бул. „Христо Ботев" 99 са отводнени 3 жилищни кооперации с над метър вода в избените помещения.

Електрозахранването им е спряно заради водата. Общия брой на произшествията обработени отекипите на ПБЗН и ДФ 112 Пловдив е 80.

Припомняме, че по време на снощния порой бяха наводнени болниците „Медлайн", „Паркхоспитал", „Физиомед", ВМИ „Свети Георги". От болница „Паркхоспитал" са евакуирани болни хора в Окръжна болница. Оказана е помощ и са евакуирани бедстващи 120 деца от дом на културата „Борис Христов", които първо са настанени на горните етажи и след това евакуирани от сградата.

Над общо 30 човека с малки деца са изведени от бедстващи автомобили. Оказана е помощ на четирима инвалиди самотно живеещи в наводнени жилищни сгради. Оказана е помощ на 4 бременни жени, които са изведени от наводнени автомобили.

Около 21.00 ч. два екипа заминават за пожар на открита площ с горящи полиетиленови отпадъци, опаковки и друг материал, който вероятно се е самозапалил при контакт с вода. Обектът се намира в обект до подстанция на ЕВН 400/110 kV. Пожарът е локализиран и погасен за около час и половина.


Отводнено е подземно помещение на сградата на НКЖИ-гарово управление „Пловдив" с комуникационна апаратура, сградата на областната администрация на област Пловдив, подземно помещение с линеен ускорител в Онкодиспансер база №2 в кв. „Кичук Париж", склад за готова продукция на хлебозавод „Хебър" в кв. Кичук Париж, МОЛ „Пловдив Плаза", помещения в МБАЛ „Св.Иван Рилски", където водата е около 30 см., наводнени пешеходни подлези до Централна гара и до Пловдивски университет, Кепитъл Сити Център" на бул. „Христо Ботев" в подземен гараж с много автомобили в него.
За днес отново е в сила жълт код за валежи в девет области на страната в Централна и Западна България, включително Пловдив и Пазарджик.