Русенски депутати искат промени в НПК
Секция: ПОЛИТИКА
04 Юни 2019 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русенски депутати искат промени в НПК

/КРОСС/ Депутати от 19 Русенски многомандатен район и юристи от Русе проведоха съвместна среща с предложение за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс. Целта е да се промени закона, за да не се допуска съкратено съдебно следствие в случаите, когато за подсъдимите се иска доживотен затвор. Срещата бе по инициатива на медията (ТВН), в която работеше убитата журналистка Виктория Маринова и във връзка с общественото недоволство срещу присъдата от 30 години затвор за убиеца Северин Красимиров, който се възползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие и избягна най-тежкото наказание в България.
В срещата участваха депутатите Андриан Райков от ГЕРБ, Искрен Веселинов от Обединени патриоти и Пенчо Милков от БСП, председателят на адвокатската колегия в Русе Людмил Павлов, както и колегите му Андрей Желязков и Иво Пазарджиев. „На практика глава 27 от НПК прави налагането на най-тежките наказание - доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна неработещо, тъй като дали по собствено решение, или по съвет на защитниците си обвиняемите приемат споразумението като „спасителна мярка" и така съдът е лишен от възможността да го наложи", заяви адвокат Андрей Желязков. Освен това, според текстовете, обвиняемият приема фактите по обвинителния акт, а не вината за извършеното престъпление. Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов припомни случая с убитата във Велико Търново студентка, при който убиецът веднъж се е възползвал от привилегията по глава 27 и след освобождаването му от затвора е извършил второ убийство.
Дискутиращите приеха за основа на бъдещата им работа да се приеме варианта в чл. 369а да се запише: „при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, както и при престъпления против половата неприкосновеност, съкратено съдебно следствие се допуска само след съгласието на всички страни (прокуратура и частен обвинител, ако има конституиран такъв)". В началото на следващия месец е предвидена нова среща за приемане на окончателния вариант, а русенските депутати ще внесат за разглеждане в правната комисия, а след това и в пленарна зала на Народното събрание своето предложение.