БСП внася пакет закони за справяне с бедността
Секция: ПОЛИТИКА
05 Юни 2019 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП внася пакет закони за справяне с бедността

/КРОСС/ Тази седмица ПГ на „БСП за България" започваме внасяне на няколко законопроекта, не за пръв път, може би за трети. Бихме искали с тях да решим част от проблемите по темите бедност и неравенства. Последната половин година няколко пъти се увеличават цените на ток, парно, вода, инфлацията расте, а близо 2 млн. души живеят под прага на бедността.
Ето защо, от днес започваме със следните законодателни инициативи. Първо, внасяме за пореден път предложение за намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили последните години, внасяли са си осигуровките. С предложението, което правим, у тях ще остане в повече доход от 600 лв. Отново внасяме искане за преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение от 1 юни отново на ток, парно и топла вода. Последователни сме в политиката чрез нашите законодателни инициативи да помагаме на най-уязвимите групи и по най-наболелите проблеми - демографска катастрофа, бедност и неравенства.
Според думите на премиера икономиката се развива възходящо, има приходи в бюджета от спряната контрабанда, има излишък - по последни данни 2,6 млрд. лв. Това са пари, изработени от всички български граждани и смятаме, че е абсолютно нормално да стигнат до тях, най-вече чрез политика за доходите. Време е за сериозен разговор за приоритети в политиката в България. За нас това са приоритетите - демографска катастрофа, доходи и неравенства. Знаем, че сега ще ни залеят с обяснения - как това не може да стане, как е популизъм. Вчера чух от бивш член на БКП, Бойко Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си, извън бюджета, не са негови. Те са чужди, защото са на целия български народ. Имам няколко въпроса - кога точно г-жа Меркел е станала социалист-популист, който харчи чужди пари? В Германия има диференциран ДДС на храни, книги и медицински услуги. Кога точно колегите му от ЕНП в Австрия, които управляваха страната, са станали и те социалисти-популисти, тъй като и там имаме намален ДДС? Или г-н Орбан в Унгария, където има 5% ДДС върху лекарствата. Ако слушаме логиката на Борисов, цяла Европа се управлява от социалисти-популисти, които провеждат невъзможна политика чрез намаляване на ДДС.
Другото, което чухме вчера е, че няма безплатни услуги и не може да има. Вярно е, че европейските избори минаха, но е хубаво нашият премиер да се поучи от някои европейски практики и то също от неговото политическо семейство, ако не вярва на българските социалисти. Г-жа Меркел въведе в Берлин, Хамбург, Хесен, Долна Саксония и други провинции безплатни детски градини. В Гърция има безплатно образование на студенти. В Австрия - безплатно висше образование. Същото е в Норвегия, Швеция, Дания, Финландия. В Австрия има безплатно базисно здравеопазване за всички граждани, същото е в Норвегия, Испания и Швеция. Това е европейска практика на политици, които са загрижени за най-важното - жизненият стандарт на своите сънародници. Призоваваме другите политически партии в парламента към разумен разговор, с аргументи, за истинска политика по най-болезнената тема в България - бедност, неравенства и демографска катастрофа. Нека оставим вицовете и лакардиите на премиера, но нека ние, като разумни хора, да седнем и с истински аргументи да намерим решение на тези проблеми. Обръщам се към колегите, които ще имат тези законопроекти до края на седмицата, да ги разгледат и ги каним на разговор по тези въпроси.