След пороите и градушките идват непоносими жеги
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юни 2019 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След пороите и градушките идват непоносими жеги

/КРОСС/ След повсеместните валежи, натрупали само за 2-3 дни по 2-3 месечни норми на някои места, почвата е напоена докрай с влага, а тучната буйна зеленина изпарява огромни количества от нея в топлия въздух. В местата с повече слънце, още вчера и днес температурите, макар и непревишаващи 26, 27 градуса, се чувстват като много по-високи, именно заради твърде високата атмосферна влажност.

Днес ще вали и гърми на много места в по-голямата част от страната, освен в крайните източни райони. Дневните температури ще останат в интервала 22-27 градуса.

Утрешният ден ще бъде първият от поредица такива с плавно и колебливо, но осезаемо стабилизиране на атмосферата. В Западна България все още остават условия за гръмотевични бури и градушки, но в низините на източната половина вероятността за подобни явления чувствително намалява. Температурите ще се повишат с градус-два и ще достигнат 23 до 27, 28 градуса.

В петък ще се затопли още и температурите ще са в интервала от 26 до около 31 градуса. Краткотрайни валежи с гръмотевици ще има, но на по-малко места, този път предимно в Източна България и около планините.

Влагата във въздуха след валежите през последните дни и температури от вече над 30 градуса на много места в низините, ще създават усещане за сериозен дискомфорт: бъдете внимателни! Това не са екстремно високи за лятото стойности, но ще са по-високи от сегашните с 5-7 градуса при оставаща много висока относителна влажност.

В събота температурите ще бъдат от 26, 27 до 31, 32 градуса. В и около този интервал, според предварителните прогнози, ще остават те и през голяма част от следващата седмица. В съботния ден ще превали и прегърми на места на североизток и в планините, но в останалата, по-голяма част от страната, ще има купеста облачност, но малка вероятност за валежи.