Путин нарече Си Цзинпин "приятел" в началото на руско-китайската среща
Секция: Русия
05 Юни 2019 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин нарече Си Цзинпин "приятел" в началото на руско-китайската среща

/КРОСС/ В Кремъл днес започнаха преговорите между руския президент Владимир Путин и гостуващия китайски президент Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес. Поредната среща на високо равнище е потвърждение на все по-тесните взаимоотношения между двата бивши комунистически съперника от времето на Студената война, отбелязва АП.
Си, който пристигна в Москва по-рано днес, ще присъства на церемония за откриване на китайска фабрика за леки коли и ще отиде в московската зоологическа градина, на която носи специален подарък - две китайски панди. Той ще бъде и сред ключовите чуждестранни лидери, участващи в най-престижния руски икономически форум в Санкт Петербург.
Путин и Си се срещат в Русия точно когато други световни лидери се събират на южния британски бряг за ознаменуване на 75-годишнината от западния съюзнически десант, открил втория фронт срещу нацистка германия през 1944 г. Путин, който взе участие във възпоменателните церемонии във Франция по същия повод преди 5 години, този път не бе поканен. Русия не участва в този десант, но бившият Съветски съюз изиграва ключова роля за разгрома на нацистка Германия на Източния фронт, отбелязва АП.
В кратко слово преди началото на днешните руско-китайски разговори на високо равнище в Кремъл Путин нарече китайския гост "приятел", а Си изрази надежда за успех на диалога.