Дъждове с пясък от Сахара и 30-градусова жега
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юни 2019 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дъждове с пясък от Сахара и 30-градусова жега

/КРОСС/ До обяд днес времето ще е слънчево с разкъсана облачност. В сутрешните часове ще е мъгливо в планините и в котловините. След това се очакват превалявания в централните и западните райони, по-късно привечер - и в Североизточна България. Остава рискът от локални бури със силен вятър, краткотраен интензивен валеж и градушка. Температурите през деня ще са от 23 до 28 градуса.

Валежите през деня не се очаква да са значителни. Максималните количества ще са до 15-20 литра на квадратен метър и то в планинските и предпланинските райони на Западна България.

В планините след обяд в западните и централните планински масиви ще има превалявания с гръмотевици. Температурите ще са от 11 градуса по високите части, до 18 градуса в ниското. По Черноморието през по-голямата част от деня ще има разкъсана облачност до слънчево време. Вероятност за слаби превалявания по-късно след обяд по южното крайбрежие.

До края на седмицата и в началото на другата времето остава неустойчиво с чести превалявания в следобедните часове. В петък, събота и неделя вероятността за валежи с гръмотевици ще е по-значителна на изток и в планините. Дневните температури ще са около 26-27 градуса през почивните дни, на места в Централна Северна и Северозападна България до 30 градуса.

През почивните дни очакваме пренос на фин прах от Африка в западната половина на страната. Концентрацията ще е значителна, но все така преваляванията ще носят кални петна по колите и прозорците. В първия ден на новата седмица пустинният пясък ще се изтегли от територията на страната.