Днес е Международният ден на руския език
Секция: КУЛТУРА
06 Юни 2019 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е Международният ден на руския език

/КРОСС/ Всяка година на 6 юни Русия празнува рождението на своя най-голям поет, драматург и писател - Александър Пушкин. Роден в Москва, той често е наричан основателят на съвременния руски книжовен език. Ежегодно тази дата в Руската федерация се чества като Пушкинов фестивал на поезията и привлича вниманието на обществеността, съпровождан от буйни и ярки тържества. Пушкиновият ден в Русия се отбелязва във всички градове на страната. През 2011 година президентът подписва декларация, според която 6 юни е обявен за официален ден на руския език, като в нея е посочено, че тази дата е паметна, „за запазването, поддържането и развитието на руския език като национална гордост за народите на Руската федерация, като средство за международна комуникация и като неразделна част от културното и духовно наследство на световната цивилизация".
В рамките на програмата за подпомагане и развитие на многоезичието и културното многообразие Денят на руския книжовен език се отбелязва и от ООН.
Руският език е един от основните по света, най-разпространеният от славянските езици, а по брой на население, използващо го като майчин, се нарежда в топ десет на световните езици.

Я помню чудное мгновенье:
Передо мной явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.

А.С. Пушкин