Дете на 12 години стана най-младият дарител на Майчин дом
Секция: Здраве
06 Юни 2019 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дете на 12 години стана най-младият дарител на Майчин дом

/КРОСС/ Момиче на едва 12 години стана най-младият дарител на Майчин дом, като подари на интензивното отделение термо легло за лечение на недоносени и високорискови бебета.
Малката Натали Присадашка е родена преждевременно през 2006 г. и се лекува в Клиниката по неонатология в продължение на повече от 3 месеца. Тя идва на бял свят много рано, едва в 26-та гестационна седмица (средата на шестия месец от бременността), когато шансът за оцеляването и здравето на децата е много малък. Лекарите дълго се борят за живота ѝ, а след лечението в интензивно отделение Натали е подложена на продължителната рехабилитация. Постепенно жизнените ѝ способности се развиват и нормализират, а тя успява да настигне връстниците си по размери и телесно тегло. Днес Натали учи, спортува, интересува се от изкуство и мечтае някой ден да стане архитект или археолог.

Престоят на недоносените бебета в термо легло е важна стъпка от тяхната адаптация от кувьоз към самостоятелно легло. Техниката се прилага за лечението на недоносени бебета с тегло над 1600 гр. и поддържа постоянна температура от 35-37 градуса. Креватчето разполага с всички необходими средства за захранване с допълнителна апаратура за лечението на бебето, загрява се равномерно от горе и от долу, а откритата му част позволява пряк достъп за извършване на терапевтични манипулации и за осъществяване на емоционален контакт между бебето и родителите.
Годишно в „Майчин дом" се раждат около 4 000 бебета, а средно всяко пето от тях е недоносено. Високата концентрация на предтерминни раждания се дължи на специалния статут на болницата, която проследява патологични бременности и най-сложните случаи от цяла България.