Морските крепости на Русия стават туристическа атракция
Секция: Туризъм
06 Юни 2019 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Морските крепости на Русия стават туристическа атракция

/КРОСС/ Една от туристическите перли на Русия - Санкт Петербург, скоро ще има нова атракция - разходка из морските крепости край града.

Амбицията на управата на северната руска столица, както наричат Санкт Петербург е да превърне морските крепости, строени през 18 век, в мащабен музей на открито. В миналото крепостите във Финския залив, начело с Кронщад, са предпазвали града от нападение по море. След като губят основното си предназначение, повече от тях са изоставени.

Местната управа на Санкт-Петербург търси инвеститори и дарители, с чиято помощ да превърне укрепленията, които са 22 на брой, в атрактивен туристически маршрут. Интересът към съоръженията нараства с всяка изминала година.

Евгени Панкевич, председател на комитет за развитие на туризма: "Всяка година има множество запитвания за посещение на Кронщад и ние съдействаме. Фактът, че скоро ще има нов туристически маршрут - между Кронщадските крепости, е от полза и за двете страни - за живеещите и за посетителите на Санкт-Петербург."

Повечето от крепостите са построени върху изкуствени острови. В момента обаче обиколките по тях се организират от частни фирми, липсва подходяща инфраструктура, за да се стигне до тях, а и за поддържането им. Тук идва и ролята на общината.

Най-известният форт е Кронщад. Построен е на остров Котлин и се намира на около 30 км от Санкт-Петербург. Бил е дом на руското адмиралтейство и на Балтийския флот. До средата на 90-те години на 20 век е затворен военен град.

Историческият център на Кронщад е обявен от ЮТЕСКО за част от световното културно наследство.