Европейски експерти обсъждаха прането на пари в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юни 2019 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейски експерти обсъждаха прането на пари в София

/КРОСС/ Най- актуалните въпроси, както и регионални политики в борбата срещу изпирането на пари, обсъдиха в София от 5 до 6 юни експерти и официални гости от Европейския съюз, страни от Западните Балкани, Швейцария, САЩ, Израел, Украйна, Грузия, Австралия и Колумбия.

България бе представена от експерти на Държавна агенция "Национална сигурност" и Министерство на вътрешните работи.

Акцент на събитието бе определянето на проблемни области при противодействието на изпирането на пари, които на следващ етап се залагат в основите на бъдещи законодателни промени в ЕС. По време на семинара бе наблегнато и на съществената роля, която имат публично-частните партньорства в процеса.

Европол е постоянен Секретариат на АМОН, като европейската полицейска служба е отговорна за координацията на международно ниво между всички структури при провеждането на специализирани операции в борбата срещу изпирането на пари.

Държавна агенция "Национална сигурност" поема председателството на АМОН в началото на 2017 г. Активната работа на АМОН допринася за по-доброто сътрудничество на национално и международно ниво между ангажираните институции в борбата срещу изпирането на пари.

Събитието е в изпълнение на проект ISFP-2017-AG-IBA-AMON "Неформална група на експертите по изпиране на пари",финансиран по Фонд "Вътрешна сигурност" с бенефициент ДАНС.