Радев към Путин: Русия има място в изграждане на ядрена централа у нас
Секция: България - Русия
06 Юни 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев към Путин: Русия има място в изграждане на ядрена централа у нас

/КРОСС/ Президентът Румен Радев разговаря днес с руския си колега Владимир Путин в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Българският държавен глава е в Русия за участие в Петербургския международен икономически форум, където разговаря и с шефа на "Газпром" Алексей Милер. В българската делегация участва и вицепремиерът Марияна Николова. В рамките на форума Радев ще разговаря още с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и с министър-председателя на Армения - Никол Пашинян."България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация. Нашата втора среща за такъв кратък период е ясен сигнал за новата динамика в двустранните отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, посочи Радев и допълни, че това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа", заяви Радев в началото на срещата, предаде БТА.

Той отбеляза добрите отношения на ниво правителство и на ниво парламенти на двете страни и посочи добрите отношения в областта на културата, науката образованието, туризма. Стратегически партньори сме в областта на енергетиката и имаме потенциал това сътрудничество да се задълбочава, каза българският президент.Знаете, че вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор. В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство. Искам по-подробно да ви запозная с това, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център, газова борса, в ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи", коментира още той.

От своя страна Владимир Путин посочи, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват и допълни, че започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения.

Това е втората му среща между двамата след разговора им в Сочи преди година. Тогава те заявиха, че пълноценният политически диалог между България и Русия е възстановен след 10-годишно прекъсване.

Този път, точно преди срещата им, Радев даде интервю пред руската държавна информационна агенция ТАСС, в което заяви, че Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България и изрази увереност, че строителството на втората АЕЦ "Белене" ще бъде завършено.

По-късно днес българският държавен глава и съпругата си Десислава Радева ще се срещнат и с представители на българската общност.