София и Белград представят изложбата „Археологически бисери“
Секция: КУЛТУРА
07 Юни 2019 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София и Белград представят изложбата „Археологически бисери“

/КРОСС/ Постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери" ще открият председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата акад. Любомир Максимович на 10 юни 2019 г. (понеделник), в 14.00 часа в градинката „Кристал". Очаква се да присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Съвместната българо-сръбска постерна изложба ще бъде представена по едно и също време в двете столици, на чиито територии съществуват селища от хилядолетия и са разположени по трасето на т.нар. Диагонален път. Той свързва земите на Изтока и Запада, изграден по време на Римската империя, в съвремието продължава да е сред основните европейски пътни артерии.

Идеята за показването на 28-те постера извън музея е в резултат на 15-годишно научно сътрудничество в областта на археологията чрез научния проект между Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките (БАН) и Сръбската академия на науките и изкуствата (САНИ).

Изложбата и изданието на каталога (192 стр.) се реализират със съдействието на Столична община.
В рамките на съвместния проект на 10 юни 2019 г. в НАИМ от 16.00 часа проф. Весна Бикич от Археологическия институт в Белград и Снежана Горянова (НАИМ) ще презентират дългогодишните археологически проучвания в Белград и София. Акцент ще бъдат най-новите открития при археологически разкопки в първите две десетилетия на XXI век.

Откриването на експозицията в Белград е на 14 юни 2019 г. под патронажа на председателя на САНИ акад. Владимир Костич и с участието на зам.-председателя на БАН чл.-кор. Васил Николов и директора на НАИМ доц. Христо Попов.

Повод за представянето на тази експозиция са няколко знакови годишнини: 150 години от основаването на Българската академия на науките, 140 години от обявяването на София за столица на България, 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия и 15 години сътрудничество между БАН и САНИ в областта на археологията.

Организатори на изложбата са Националният археологически институт с музей на БАН (НАИМ), Сръбската академия на науките и изкуствата и Археологическия институт в Белград. Партньори са Регионалният исторически музей - София, Музеят на град Белград и Институтът за опазване паметниците на културата - Белград.