Армения покани България да се включи в строежа на магистрала до Иран
Секция: ИКОНОМИКА
07 Юни 2019 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Армения покани България да се включи в строежа на магистрала до Иран

/КРОСС/ Арменският премиер Никол Пашинян покани България да се включи в строителството на магистрала от Армения до Иран - част от транспортния коридор, свързващ Персийския залив с Черноморския регион. Това стана факт по време на 20-минутна среща между Пашинян и българския президент Румен Радев.Двамата разговаряха в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург, като обсъдиха перспективите за увеличаване на свързаността в региона на Черно море, като предпоставка за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите, туризма и образованието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Към проекта вече е заявен интерес от Китай и неговото финансиране може да бъде част от общите усилия за развитие на комуникационните връзки на Европа и Азия.

Българският президент отново открои необходимостта от откриването на пряка въздушна линия между България и Армения, а министър-председателят на Армения призова за насърчаване на контактите между туристическите агенции от двете държави. Никол Пашинян отправи молба и за подкрепата на България за облекчаване на визовия режим на Армения с ЕС.

Още при визитата си в Ереван през февруари м.г. Румен Радев обсъди с тогавашния държавен глава на Армения Серж Саркисян изграждането на мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив - Черно море", който ще улесни достъпа до нови пазари за държавите от нашия регион.

Коридорът ще тръгва от Иран и ще преминава през Грузия, Азербайджан и Армения до България. Целта е създаване на възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа. При посещението си в Техеран още през лятото на 2016 г. премиерът Бойко Борисов според чужди медии обяви, че България ще се включи в инициативата чрез пристанищата си във Варна и Бургас.