Оправдан бивш шеф в "Топлофикация-София“ осъди прокуратурата за 176 000 лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2019 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оправдан бивш шеф в "Топлофикация-София“ осъди прокуратурата за 176 000 лв.

/КРОСС/ Бившият шеф в столичната "Топлофикация" Емил Антонов, който 10 години беше разследван и подсъдим за присвояване на милиони, но накрая делото срещу него беше прекратено, осъди прокуратурата да му изплати обезщетения за над 176 000 лева. Решението не е окончателно, но втората инстанция му присъди повече от първата.

Антонов заведе дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и преди дни Софийският апелативен съд (САС) му е присъдил обезщетения от 40 000 лева за преживените страдания през годините и над 136 000 лева за пропуснати ползи от неполучени заплати, показва проверка на "Лекс".

Делата по ЗОДОВ са естествено продължение на завършилите с оправдателни присъди наказателни процеси, а когато са били публични с обвиненията, свързани с работата на подсъдимите, налаганите след това обезщетения са много по-големи. По-трудно доказуеми са понесените имуществени вреди и в случая с Антонов впечатление прави именно крупното обезщетение за тях.

От решението на съдебния състав с председател Атанас Кеманов става ясно, че освен обичайните вреди Антонов е бил обект на подигравки от страна на евентуални работодатели и в продължение на 10 години е опитвал, но не е успявал да си намери работа по специалността. Съдът приема, че той е бил обречен да се изхранва с по-нискоквалифицирана работа и единствената причина за това е публичният съдебен процес срещу него.Ексшефът в "Топлофикация" беше арестуван през декември 2006 г., няколко месеца след задържането на директора Валентин Димитров-Вальо Топлото.

"Той ни каза, че го викат за свидетел и след това се появи по новините с белезници", спомня си синът на Антонов пред съда.