РИА Новости: Руснаци са купили имоти по българското море за $5 млрд.
Секция: ИКОНОМИКА
07 Юни 2019 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РИА Новости: Руснаци  са купили имоти по българското море за $5 млрд.

/КРОСС/ 5 милиарда долара са вложили руснаците в недвижими имоти по морето ни. Това твърди в анализ РИА НОВОСТИ. Агенцията традиционно пуска обзор на двустранните отношения между България и Русия преди всяка среща между президентите Румен Радев и Владимир Путин.

300 000 руснаци са избрали България за свой втори дом, над 500 000 са туристите, които са почивали на Черноморието ни миналата година.

2018 година е била най-слаба в двустранните икономически отношения, става ясно още от справката. Близо 3,5 милиарда долара е стокообменът, като ръста спрямо предишната година е едва 0,5 процента. Година по-рано, през 2017 година, увеличението е с 23,5 процента. Съживяване на търговията се наблюдава от януари досега с ръст от 2,8 процента, заяви днес президентът Радев.

Дисбалансът в търговията продължава да е огромен. Вносът от Русия е 2,944 милиарда доллара, а износът ни е едва 525,3 милиона долара. Суровините от Русия са 80 процента от вноса, а в експорта ни най-голям дял заемат машини, оборудване, метали и химическа продукция.

За миналата година Русия е доставила на България 3,17 милиарда куб. м. природен газ.