Отбелязваме Световния ден на океана
Секция: Наука
08 Юни 2019 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Световния ден на океана

/КРОСС/ 8 юни е Световният ден на океана. Идеята на този ден е да се информира обществото за проблемите с опазването на океаните и как всеки човек може да помогне за тази кауза. 

Първото официално честване на деня е през 2009 г., макар че датата е определена още през 1992 г.

Световният ден на океана насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – така се наричат съвкупността от всички океани и морета на Земята. Световният океан заема 71% от площта на Земята, като средната му дълбочина е 3790 m, а максималната дълбочина е 10 923 m – в Марианската падина.

Световният океан е важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност. Той има изключително значение за живота на Земята, защото осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата, и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси. Защитата на Световния океан е регулирана от редица международни документи. Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г.