Чернобил стана туристическа атракция
Секция: Туризъм
08 Юни 2019 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чернобил стана туристическа атракция

/КРОСС/ Успехът на телевизионния минисериал на НВО за безпрецедентната ядрена авария в Чернобил доведе до огромен ръст на туристи, които искат да видят централата и призрачния град, който я заобикаля.

Близо 40% ръст на туристите отчита местна агенция след началото на излъчване на сериала през месец май. Екскурзията струва близо 100 USD на човек. Атракция за посетителите е най-вече стария саркофаг на Чернобил, покриващ повредения четвърти реактор. Той е поставен през 2017 г. и е висок 105 метра и обгръща експлоадиралато ядро.

Във въпросния сериал детайлно се описват последиците от експлозията, операцията по овладяването на аварията и последващото разследване защо се е стигнало до трагедията.

Районът около завода запазва усещането за пост-апокалиптична пустош, където бездомните кучета бродят и растителността навлиза в изоставени сгради без прозорци, осеяни с развалини. В града призрак Припят, който някога е бил дом на 50 000 души, работили предимно в централата, може да се види ръждясал увеселителен парк с гигантско виенско колело, което е трябвало да бъде открито в деня на труда - 1 май.

Публикувано във факти.бг: Автобусите за Чернобил тръгват от центъра на украинската столица Киев и пътуват 120 километра до паметниците на жертвите и изоставените села. Обядът е в единствения ресторант, работещ в Чернобил.