Великобритания чества рождения ден на кралицата
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Юни 2019 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великобритания чества рождения ден на кралицата

/КРОСС/ Днес във Великобритания се празнува официално рождения ден на кралица Елизабет Втора. На този ден кралицата раздава звания и почести, като и тази година списъкът е дълъг и варира от приемни родители до футболист, борещ се срещу расизма в спорта. 

Британската кралица е родена на 21 април, но традицията повелява рожденният ден официално да се чества през втората събота на месец юни. Така че днес лондочани ще станат свидетели на традиционния военен парад и всички останали събития, свързани с 93-я рожден на монарха. Най-голям интерес за медиите обаче преставлява церемонията, на която кралицата връчва традиционните звания на хора за техния принос в различни сфери. 

Списъкът наистина е дълъг. За принос към британската култура в него се набива на очи актрисата Оливия Колман, получила тази година „Бафта“ и Оскар“ за ролята във „Фаворитката“ и за пресъздаване именно на Елизабет Втора в сериала „Короната“. Между наградените са и 15 приемни родители, отгледали над 1 000 деца, както и борещият се срещу расизма в спорта бивш чернокож футболист Кристофър Рамзи. В списъка са музикантът Елвис Костело, председателят на Конфедерацята на британската индустрия Каралайн Феърбеърн и много други. 

Общо 1 073 души, като 75 процента от тях получат звания за работа в техните общности, а 47 процента са жени.