Какво откриха в помещенията, ползвани от ученика, задържан за тероризъм у нас?
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юни 2019 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво откриха в помещенията, ползвани от ученика, задържан за тероризъм у нас?

/КРОСС/ 16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на терористичен акт, е вербувано от терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев. По думите му, в помещения, които младежът е използвал, е намерено знаме на групировката, както и книги. Открити са и множество готови и в процес на изготвяне взривни устройства и тръбна бомба. Момчето учи в елитно училище и е от добро семейство, добави Гешев и уточни, че именно семейството е подало сигнал за случващото се.

Прокурор Гешев отбеляза, че става дума за дете, което е повече жертва, а не толкова евентуален извършител. И допълни, че е от добро семейство.
 
Сигналът за детето е бил получен от негови близки. То е било взето от училище от баща му и операцията по задържането му се е провела със съдействието на родителите му.

По информацията към момента, ученикът е бил вербуван от „Ислямска държава“ (ИД) чрез контакт в социалните мрежи.

При претърсванията е открито вещество около 14,5 кг, като използваното в атентати в Белгия и Франция, включително и при атентата в Сарафово. Материалите за изготвяне на веществото са общодостъпни на пазара.
 
Открито е още знаме на ИД и общодостъпна литература за тероризма.
 
Момчето е било под влияние на вербовка от около една година. На детето му е била оказана и процедура, по която да приеме исляма.

От прокуратурата са преценили да поискат от спецсъда момчето да бъде поставено в специализирано заведение, в което с него да работят психолози и психиатри.

Заседанието е било закрито и съдът е преценил да наложи надзор от член на Комисията за противообществените прояви. От прокуратурата ще протестират, защото смятат, че на момчето му е необходима по-сериозна помощ от специалисти, в изолирана среда.
 
Зам. главният прокурор Гешев допълни, че според доказателствата е осъществен състав на престъпление. Няма обаче данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат. Той призова медиите да не търсят родителите и училището на момчето. И отбеляза, че органите на реда имат пълното съдействие на семейството, които са заявили готовност със сина им да работи психолог.

Прокурор Гешев каза още, че този случай е показал как някои проблеми, които смятаме за несъществуващи, вече са в България и те касаят всеки родител. Както и че трябва да започне решаването на тези проблеми, и да им бъде противодействано от обществото и цялата държава.
 
Зам. главният прокурор отбеляза и че от няколко месеца се подготвя въвеждане на антитерористични центрове у нас по подобие на САЩ. В тях трябва да има представители на всички служби, които в реално време да решават или предотвратяват кризи. По думите му проектът е на финалната си фаза и предстои, ако има разбиране от правителството, да се случи в кратък период.