Калоян Паргов: За България са много важни Турски поток, АЕЦ "Белене" и Черно море да бъде зона на мир
Секция: ПОЛИТИКА
10 Юни 2019 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: За България са много важни Турски поток, АЕЦ "Белене" и Черно море да бъде зона на мир

/КРОСС/ За нас е много важно Турски поток да мине през България, да бъде изградена АЕЦ "Белене" и Черно море да е зона на мир и сигурност. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов на Анатолий Карпов, депутат от партията "Единна Русия", заместник-председател на Комисията по международни отношения на Руската Дума и член на Обществения съвет към президента на Руската федерация Владимир Путин, както и 12-и световен шампион по шахмат. Карпов гостува днес на Калоян Паргов в Градската организация на БСП в София. Двамата разговаряха повече от час, а срещата им приключи с бърза партия шах, след което Анатолий Карпов остави своя автограф специално за Калоян Паргов върху шахматната дъска. На срещата присъства и заместник-председателят на Градксия съвет на БСП - София проф. Ваня Добрева.

"Разговорът ни беше приятелски. Благодаря на Анатолий Карпов, че отдели време в балканската си обиколка да направим тази среща в София. Обсъдихме различни теми, свързани най-вече с това как да направим отношенията между България и Русия по-прагматични и взаимноизгодни, коментира Калоян Паргов на брифинга след срещата. - За мен е огромно удоволствие и чест световният шампион по шахмат да ми гостува и да изиграем една бърза партия. Доволен съм, че Анатолий Карпов великодушно прие за приключим реми. Мисля, че този знак на добра воля трябва да го пренесем и развием на по-широка основа в отношенията между България и Русия. Това реми има символично значение".

Калоян Паргов добави, че е потвърдил желанието и позицията на БСП, а и не само на социалистическата партия, че Турски поток трябва да мине през България. "Заявих също, че АЕЦ "Белене" е важен проект не само за нашата страна, но и за региона. И наистина е неизбежен проект, коментира още лидерът на БСП - София. - Изразих още една позиция, която все повече ни вълнува, а именно, че Черно море трябва да бъде демилитаризирана зона, зона на мир и сигурност. Разбира се, потвърдих и нашата позиция, която БСП отстоява още от 2014 година, за отмяна на санкциите срещу Русия. Много ми хареса как Анатолий Карпов описа ситуацията - "докато Европа е объркана и скована от тези санкции, Русия плаче, а Америка се смее".

Лидерът на БСП - София каза също, че с Анатолий Карпов са обсъдили теми и от областта на културата. "Обсъдихме една идея на Градската организация на БСП - София, която се опитваме от известно време да реализираме, а именно - по-отчетливо присъствие в града ни на руската култура и изкуство. София има нужда от руска книжарница, от руско кино, от средище на руската култура, каза Калоян Паргов. - Коментирахме също, че санкциите не позволяват на учените и културните дейци от Русия и България да имат засилен обмен на информация и добра комуникация по европейската програма "Еразъм +", а това е огромна загуба и за двете страни".

Анатолий Карпов отбеляза, че наложените санкции срещу Русия са сериозна спирачка за връзките и контактите с България. "Русия беше принудена да отговори с контрасанкции и това се отрази много сериозно на стокообмена между двете страни, коментира той. - Но като цяло - пред отношенията между Русия и България има много големи перспективи за развитие на сътрудничеството, най-вече в енергетиката. Освен това имаме и един много голям териториален общ интерес - Черно море. Много се надявам да възстановим морската връзка между България и Русия. От няколко години в нашата страна на дневен ред е обсъждането как да бъде пуснат отново фериботът от Варна или Бургас до Русия. Това е от голям взаимен интерес".

Световният шампион по шахмат изрази съжаление, че докато България "маневрираше и спеше", Турция пое инициативата за Турски поток. "Сега всичко зависи от България, заяви той. - Ако България не иска да печели от транзита на газ към Западна Европа, ще се намери друго решение. Въпреки че България е най-бързото и най-разумно решение в тази ситуация".