"Дойче бан" инвестира в жп завода в Карлово
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юни 2019 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Дойче бан" инвестира в жп завода в Карлово

/КРОСС/ Има сделка за жп ремонтния завод в Карлово. Това каза пред "24 часа" преди дни управителят на "Ди Би Карго България" Любомир Гарчев. Фирмата-купувач е част от "Ди Би Карго", която пък е дъщерна на държавния немски жп превозвач "Дойче бан".

От компанията се въздържат да обявяват все още намеренията си след покупката на обявения в несъстоятелност завод. Но експерти от железопътния бранш коментират, че "Ди Би Карго България" развива базите си, вероятно в халетата на новата си придобивка ще ремонтира вагони, а може би в бъдеще и ще произвежда.

Жп специалистът Симеон Ананиев свързва покупката на "Дойче бан" с очакваната, но все още нерешена инвестиция на "Фолксваген" в Пловдивско. Медиите в Пловдив още преди седмица лансираха откъм Карлово, че новият собственик ще ремонтира и локомотиви. Ще започне работа през септември със 70 работници, а по-нататък щели да са 300.

Това, което официално се знае, е, че българската жп компания на "Дойче бан" вече е подала заявление за сертификат за клас инвеститор в Българската агенция за инвестиции за завода в Карлово. Инвестиционният проект е "Разширяване и обновяване на съществуващо предприятие на "Ди Би Карго" ЕООД в Карлово.

Планираният размер на инвестицията е 6,82 млн. лв. за 3 години, като се започне от 2019-а с очакван брой на работните места през 2019 г. 33 и планирана средна работна заплата преди данък, включително осигуровки - 1421 лева. Източниците на финансиране са собствени - 953 000 лв., и частни заеми - 5,867 млн. лв.