Делът на сивата икономика у нас е под 16 процента
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юни 2019 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делът на сивата икономика у нас е под 16 процента

/КРОСС/ Делът на сивата икономика у нас е под 16% и е малко по-нисък от този в повечето европейски държави. Данните бяха изнесени в края на миналата седмица от КНСБ на конференция за състоянието на сивия сектор у нас.

В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха икономическият анализатор Лъчезар Богданов и експертът в КНСБ Любослав Костов.

Данни са официални. Те са на много институции, не само от нас - те са на Главна инспекция по труда, от НАП, от НОИ, уточни Костов. По думите му България основно има проблеми в четири сектора. Става въпрос за селско стопанство, където всеки втори работи в сивия сектор. Става въпрос за автомобилните сервизи - над 70% от също са в сивата икономика. Не е случайно, че наблюдаваме и ръст на ПТП като следствие от технически неизправни автомобили... Леката промишленост с акцент върху шивашкия отрасъл и не на последно място строителство, изреди експертът.

Лъчезар Богданов уточни, че изследването е за "недеклариран труд" и е важно "да се прави ясна разлика между това определение за сива икономика и това, което много хора си представят като доходи от престъпна дейност". В почти всички споменати сектори, може би с изключение на селското стопанство, хората имат някакъв трудов договор или са осигурени на някакво друго основание, но не декларират целия труд и следователно не декларират целия доход. Типичният случай е осигуряване на минимума, а всички отгоре по възможност е в брой и без договор и документи и следователно без плащане на данъци и осигуровки, каза той.

Същото важи и за работното време, особено в сферата на услугите и туризма - "работи се един работен ден, а реално е се полага повече труд".