Германия разработва хиперзвуково оръжие срещу Русия
Секция: СВЯТ
10 Юни 2019 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия разработва хиперзвуково оръжие срещу Русия

/КРОСС/ В края на 2018 г. Брундесверът е стартирал програма за създаване на хиперзвуково оръжие за противодействие на агресивната политика на Русия, съобщава Die Welt, цитиран от факти.бг.

Новите системи ще бъдат предназначени само за отбранителни цели и ще трябва да могат да поразяват "новите руски танкове и ракети", обяснява Петер Хайлмайер, търговския директор на европейския оръжеен концерн MBDA.

По думите на Хайлмайер става дума за разработката на управляема ракета, която се движи със скорост над 5 Мах. Проектът е изцяло германски, а първият работещ прототип трябва да бъде готов до три години.

През май американският ген. Нийл Търгууд обяви, че наземната батарея на първото щатско хиперзвуково оръжие ще включва четири пускови установки TEL (Transporter Erector Launcher), всяка от които ще се монтира на ремарке M870.

Руският президент Владимир Путин представи хиперзвуковите оръжейни системи "Авангард" и "Кинжал" в изказване през Федералното събрание през март 2018 г. с твърдението, че срещу тях не съществува противодействие.