Видинският митрополит посети Нижегородска митрополия
Секция: Православие
11 Юни 2019 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Видинският митрополит посети Нижегородска митрополия

/КРОСС/ От 28 май до 3 юни Видинският митрополит Даниил беше на визита в Русия. Главата на Видинската митрополия бе съпровождан от проректора на Софийската духовна семинария йеромонах Мелетии (Спасов) и група преподаватели в общообразователни училища в град Видин. Съставът на делегацията определи като основна цел на пътуването запознаване с опита от преподаването на религиозни предмети и формирането на вътрешния живот в гимназиите и средните училища, основоположник на които се явява Руската православна църква.
В продължение на векове Българската и Руската православни църкви поддържат тесни братски връзки, взаимна помощ и подкрепа. Още през далечния 10 век духовната мисия на учениците на Светите равноапостолни Кирил и Методий дава благодатен тласък на развитието на православната национална идентичност на славянските народи, която и до днес продължава да се развива и да принася своите добри плодове на попрището на духовното просвещение.
Видинската митрополия осъществява активна дейност, насочена към духовно-нравствено просвещение на младите хора. В епархията има православни неделни училища, през лятото се организират детски православни лагери. Тази година е поставено началото на действия по формирането на православни гимназии. Опитът на Видинската митрополия е интересен и дава възможност за диалог и обмен на опит с други участници в това важно направление в живота на Православната църква, каквото е възпитанието на младото поколение. Епархиите на други местни църкви не са изключение.
Посещението на делегацията на Видинската митрополия в Руската православна църква се оказа възможна благодарение на поканата на Нижегородския и Армазански митрополит Георгий, който също развива активно в своята епархия религиозното образование и катехизация, особено сред младите хора, включително и децата в предучилищна и училищна възраст. В Нижегородска епархия са основани девет православни гимназии за ученици и три православни детски градини.
По време на визитата в Нижни Новгород българските педагози посетиха две православни гимназии - гимназията на името на Свети княз Александър Невски и гимназията на името на Светите братя Кирил и Методий. Българските гости бяха запознати с особеностите на организацията на образователния процес и възпитанието на децата, духовно-възпитателната работа с родителите. Разменени бяха образователни материали. Срещата с педагозите на православните гимназии в Нижни Новгород бе посветена на обмяна на опит в преподаването на Закон Божи в духовните и светски учебни заведения на Русия и България. Участниците в срещата неизменно отбелязаха взаимния интерес към църковния живот и православната образователна дейност на църквите-сестри като продължение на неразрушимата традиция, заложена в древността от Светите равноапостолни братя Кирил и Методий и българските православни мисионери.
В хода на работната визита в Нижегородска митрополия българските поклонници посетиха Серафимо-Дивеевския манастир и участваха в Божествената света литургия във възкресния ден в храма Света Тройца на мощите на великия Божий угодник Свети Серафим Саровски. Красотата на манастира с величествените му храмове, с уникалната си история, с благодатта, която ясно се усеща в свещения манастир на стареца Серафим, оставя незаличимо впечатление в душата на всеки вярващ.
По пътя си поклонниците посетиха още един известен манастир. Свято-Тройце Сергиевата лавра в подмосковския град Сергиев посад с основание се нарича сърцето на руското православие. Тук се покоят мощите на Свети Сергий Радонежки. Тук се намира и най-старото учебно заведение на Руската Църква - Московската духовна академия, в която се обучават бъдещите свещеници. Московската духовна академия - това е almamater за много от българските йерарси. Тук се е изучавал и Светейшият български патриарх Неофит, и Ловчанският митрополит Гавриил, и Пловдивският митрополит Николай, и Великотърновският митрополит Йоан, както и много други архипастири и пастири на Българската църква.
Колко много се открива на вярващия човек по време на поклонническо пътуване. Можеш да сравниш своя опит с опита на други хора, да погледнеш по друг начин на въпросите от духовния живот, които са ти се стрували прости и понятни, да се обогатиш с нови знания за удивителни чудеса и събития от историята на Църквата и живота на дивните Божии угодници.