До 30 хиляди глоба за съборена къща - паметник на културата
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2019 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 30 хиляди глоба за съборена къща - паметник на културата

/КРОСС/ До 30 хил. лева ще бъде глобата за незаконното събаряне на емблематичната къща на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу зад Общината в Пловдив. Собствениците ѝ пък ще трябва да я възстановят в първоначалния ѝ вид. Да това архитектурно бижу говорихме в сутрешния блок на БНТ с Александър Трайков, директор на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата.

Александър Трайков коментира, че жилищната сграда на "Гладстон" №12 е стоена през 1910 година за богат пловдивски търговец, тютюнопроизводител от чешки архитект е проектът. След като е изградена сградата, тя се ползва дълги години от собственика и от наследниците. През 70-те години на 20 век тя е национализирана и е превърната в детска градина. Тази детска градина работи до ново време като сградата е претърпяла доста преустройства - вътрешни, пристроявания. През 90-те години сградата е върната на старите собственици. Те дълго време я изоставят, нямат интерес към това тя да бъде възстановена, ремонтирана и това е до ден днешен когато в началото на тази година те предприемат действия за нейното възстановяване.

Чешкият архитект Йосиф Шнитер остава в наследството на Пловдив повече от 20 сгради, произведения на изкуството. Според внучката му това е поредно посегателство срещу историята на Пловдив.

От фирмата изпълнител отказаха всякакъв контакт с нас. Собственикът на обекта обаче заяви пред БНТ, че къщата е съборена, защото е пострадала от големите валежи.

Очаква се днес прокуратурата в Пловдив да се произнесе по двата сигнала, внесени от кмета на район „Централен" относно разрушената къща паметник на културата. Според издаденото разрешение за строеж от общината и одобрения проект от Националния институт за недвижимо културно наследство собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата.