"Комерсант“: Изтекли са личните данни на 900 000 руснаци
Секция: Русия
11 Юни 2019 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Комерсант“: Изтекли са личните данни на 900 000 руснаци

/КРОСС/ Данните на клиенти на Алфа-Банк, ОТП Банк и ХКФ Банк се оказаха в публичното пространство, като две изтичания са засегнали интересите на около 900 000 руснаци, предаде „Комерсант".

Според вестника изтичането на базата данни е станало в края на май, като данните са събрани преди няколко години, но значителна част от информацията е все още актуална. Става дума за имена, телефони и паспортни данни.

Според журналисти от "Комерсант" първата база данни съдържа информация за 24 400 души. Списъкът включва главно жители на Северозападния федерален окръг и техните телефони са още актуални. Същевременно в базата данни се съдържа информация за около 500 служители на МВР и 40 служители на ФСБ.

Втората база данни съдържа информация за около 800 000 граждани в цялата страна, като нейната актуалност датира от 2013 година.

По-рано председателят на Експертния съвет по сигурността и отношенията на гражданите с правоприлагащите органи Антон Цветков заяви, че личните данни на хората в Русия са много слабо защитени и е необходимо да се увеличи отговорността за изтичането им и незаконната употреба.

Изявлението на експерта бе направено, след като в медиите се появиха доклади, че около 360 000 записи с лични данни на руски чиновници са публично достъпни".