Паднаха всички обвинения срещу разследващия руски журналист Голунов
Секция: Русия
11 Юни 2019 18:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паднаха всички обвинения срещу разследващия руски журналист Голунов

/КРОСС/ Всички обвинения срещу разследващия журналист Иван Голунов са снети заради невъзможността да бъде доказана вината му, съобщи пред журналисти вътрешният министър Владимир Колоколцев.Решението е взето на основание на резултатите от биологичните, съдебните и пръстовите отпечатъци и генетични изследвания, които не доказват участието му в престъплението. Днес Голунов ще бъде освободен от домашен арест и обвиненията ще бъдат оттеглени, уточни министърът.

"Законността на действията на офицерите, които са го задържали, ще бъде внимателно проверена", добави Колоколцев.

Срещу 38-годишният разследващ журналист Иван Голунов от независимото интернет издание "Медуза" беше повдигнато обвинение за разпространение на наркотици. Той беше задържан на 6 юни. Според полицията, Голунов е арестуван на булевард "Цветной" и в раницата му били открити около 4 грама мефедрон, а при обиск в квартирата, където живеее под наем - още 5 грама кокаин. Обвинен в опит за разпространение на наркотици, той бе поставен под домашен арест преди два дни. Голунов не призна за виновен и заяви, че наркотиците нямам никакво отношение и никога не е употребявал.

"Комерсант", "Ведомости" и РБК, смятани за най-уважаваните всекидневници в Русия, се обявиха в защита на Голунов и излязоха с обща редакционна статия под заглавието "Аз съм/Ние сме Иван Голунов". Печатните медии настояха за прозрачно следствие по делото срещу изтъкнатия разследващ журналист.

Вчера Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, съобщи, че държавният глава е информиран за ареста на журналиста. Путин по думите му е в течение, че става дума за "дело с доста, доста силен отзвук". Омбудсманът Татяна Москалкова заяви, че системата за разследване на наркопрестъпления е "дискредитирана" в очите на обществото, пише "Комерсант".

Московската обществена комисия съобщи, че следи спазването на правата на хората под стража, службата за вътрешна сигурност на вътрешното министерство и прокуратурата са започнали съвместна проверка на действията, предприети от следствието. Генералната прокуратура на Руската федерация също поиска делото срещу Голунов за проверка.Междувременно не спряха протестите край централата на столичната милиция, продължили вчера цял ден, а приятели и колеги на Голунов заявиха, че ще организират шествие и митинг в негова подкрепа утре.

Единични протести срещу ареста на Голунов започнаха вчера и край сградата на Генералната прокуратура.

"Опозицията се впрегна за дилъра Голунов, за да подготви безредици в Русия", написа в заглавие сайтът "Политика сегодня".

Според омбудсмана Татяна Москалкова Владимир Путин е реагирал положително на молбата й да се разследват фактите, сочещи употреба на сила спрямо арестувания журналист от органите на реда

Адвокатът на Голунов - правозащитникът Павел Чиков, съобщи по-рано, че лекар от "Бърза помощ" е констатирал у Голунов подозрение за счупено ребро, мозъчно сътресение и хематоми, но впоследствие диагнозата не бе потвърдена в болницата.

Пресслужбата на московската полиция съобщи, че върху пакетчетата с наркотици, иззети от журналиста на "Медуза", са открити следи от ДНК на няколко души.