За първи път в България – започна уникалната терапия за деца със спинална мускулна дистрофия
Секция: Здраве
12 Юни 2019 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 За първи път в България – започна уникалната терапия за деца със спинална мускулна дистрофия

/КРОСС/ За първи път в България започва уникалната терапия в помощ на деца с мускулна дистрофия. 15-годишния Александър ще бъде първото дете, което ще получи скъпото лекарство на територията на България и това ще се случи в „Александровска болница". Родители и лекари се бориха повече от две години лекарството да бъде достъпно и в нашата страна. Към момента въпросното лекарство е единственото в света, което спира прогресивното заболяване спинална мускулна атрофия, одобрено е преди две години от Европейската агенция по лекарствата и е достъпно в почти всички европейски страни, но досега не беше достъпно в България.

В началото след поставянето на диагнозата на сина ми все още нямаше възможност за лечение на заболяването у нас и смятахме дори да емигрираме. В момента вече за щастие е факт това лечение и се надяваме оттук нататък всички да имат достъп до него. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Николина Мацоева, майка на 15-годишния Александър.

В момента като гледам кадрите отново се вълнувам. Аз и сина ми минахме преди пет години в САЩ, в Ню Йорк, през същото това вълнение. Това каза от своя страна Ралица Енева, майка на Радо. При по-малките деца, не трябва да се забравя, че регреса при заболяването е изключително бърз. Тоест ние нямаме никакво време за чакане, въпрос на дни и месеци е, а все още процедурата в България е твърде бавна. Има проблеми, които би трябвало да бъдат изчистени, допълни Ралица Енева.

В нашето семейство също всички са много щастливи. Моята лична битка започна август месец 2017 година. През това време имаше сериозна комуникация, основно чрез имейли, със здравното министерство, със Здравната каса. В интерес на истината докато не се намесиха медиите, лицата не се случваха, което е изключително тъжно, защото при подобни заболявания не трябва да има някакъв вид битка с институциите, а всички би трябвало да са на една страна. Това каза от своя страна Веселин Райдойчев, баща на Стефко.