Делян Пеевски: Един лев субсидия на глас означава фалит на партиите
Секция: ПОЛИТИКА
12 Юни 2019 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делян Пеевски: Един лев субсидия на глас означава фалит на партиите

/КРОСС/ Един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите. Това заяви днес депутатът от ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента, предаде БГНЕС. „Ако бъде приет такъв модел на финансиране на партиите, това означава, че всички партии ще станат собственост на олигарсите", допълни Пеевски.

„Ще подкрепим субсидията да е 0 лв.", подчерта той, цитиран от „Фокус".  Актуализацията на държавния бюджет, с която се въвежда 1 лев партийна субсидия за действителен глас, влиза на първо четене в Народното събрание.

Изменението в закона за държавния бюджет, внесени от Министерски съвет, се предвижда от 1-ви юли - партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лева на 1 лев за всеки действително получен глас.

В мотивите си вносителите посочват, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, като изчислиха, че само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

Друг обявен мотив от ГЕРБ е желанието да се спрат всякакви спекулации, че партията се облагодетелства от държавни средства, след като стана ясно, че партиите и коалициите са надвзели субсидии. Коалиционните партньори от „Обединени патриоти" изразиха принципно съгласие за 1 лев държавна субсидия, но опозицията в лицето на БСП и ДПС се обявиха против.

Социалистите дори определиха внесения от ГЕРБ законопроект като кризисен ПР. Делян Пеевски коментира и инициативата си за намаляване на ДДС за някои стоки. Днес са първите консултации с производители на брашно и на тестени изделия, каза той.

„Ако няма гаранции за реално намаляване на цената на хляба с диференцирането на ДДС, то изобщо няма да предлагаме такава мярка. Утре също има консултации с производители, но целта е крайната цена на хляба да се намали, а не само да пада цената за производителите", допълни депутатът от ДПС.

„Радваме се, че управляващите ни чуха за безплатните детски градини. Продължаваме с намаляването на ДДС на хляба, а след това и на книгите", завърши Пеевски.