Румен Радев: Обществото трябва да получи гаранции при избора на главен прокурор
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2019 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Обществото трябва да получи гаранции при избора на главен прокурор

/КРОСС/ Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора на следващия главен прокурор - ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за поста. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания". За участие са поканени представители на неправителствения сектор - организации, имащи отношение към съдебната система и съсловни професионални организации на юристи.

Държавният глава вече проведе срещи по темата с главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и на ВАС - Лозан Панов и Георги Чолаков, с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев. При откриването на кръглата маса президентът посочи, че проведените консултации с представителите на съдебната и изпълнителната власт са „ясен сигнал за голямата значимост на избора на следващ главен прокурор и необходимостта това събитие да стои във фокуса на общественото внимание".
„Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност той да се ползва с високо обществено доверие", заяви Румен Радев. Президентът посочи, че високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани предвид отредените по Конституция функции на главния прокурор - за осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. „Това е важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията, за утвърждаването на законността", допълни държавният глава.

Президентът постави въпроса за конкретните измерители на предвидените в закона критерии при избора - високия етичен стандарт, висока професионална компетентност, изявена независимост и воля за налагане на законността. Важно е как ще бъде оценена изявената независимост на следващия главен прокурор, защото от неговата смелост и гражданска отговорност зависи успеха на неговата бъдеща дейност, заяви Румен Радев.

„Във всички консултации, които проведох, се водя от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението", заяви Румен Радев. Държавният глава посочи, че целта на консултациите е те да насочат фокуса към процедурата и затова е важно и мнението на неправителствения сектор, поканен на кръглата маса днес.