Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота
Секция: ИКОНОМИКА
13 Юни 2019 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота

/КРОСС/ Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

След приключване изработването на цифровата кадастрална карта на територията на страната трябва да бъдат създадени "поимотни" партиди на собствеността, които ще фигурират в имотния регистър. Системата за вписване на имотите трябва да премине от "персонална" към "поимотна", като водеща роля ще има идентификаторът на имота, а не лицето - собственик.

Това е обсъдено по време на заседание на Съвета по геодезия, картография и кадастър, чиито председател е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Според Валентин Йовев въвеждането на единни стандарти и критерии, както и координацията на дейностите и съвместяването на данни изискват общи действия на всички институции в страната.

До настоящия момент 81 процента или 89 хил. кв. км от територията на страната е покрита с цифрова кадастрална карта и кадастрални регистри, като е набрана информация за над 14 млн. недвижими имота, одобрени са кадастралните карти и кадастрални регистри за 915 населени места, включително за областните градове и 127 общински центъра. Трансформирането на картата на възстановената собственост в кадастрална карта е приключило за 3179 землища.