Откриха застреляна мечка в горите край Самоков
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2019 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха застреляна мечка в горите край Самоков

/КРОСС/ Откриха застреляна в гърдите кафява мечка в землището на самоковското село Радуил. У нас тя е защитен вид. Тялото на животното е намерено във вторник в планината. Това се е случило на територията на дивечовъден участък „Боровец". Той е отдаден на концесия на частна фирма. Тялото на мечката е било в близост до хранилки. Изстрелът е попаднал близо до сърцето. Подаден е сигнал на тел. 112. След направения оглед е установено, че животното е починало преди поне пет дни.

Това е четвърти случай на убита мечка за последните няколко седмици, обясни Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие в БАН. Бракониерството се оказа една порочна практика, която към момента няма никаква наказуемост. Единият случай е от село Кладница. Малко мече се беше покатерило на дърво в двор. Хора твърдят, че малко преди това са чули изстрели. Тоест майката най-вероятно е убита. В другия случай беше намерена кожа на мече в землището на село Батак. Третият случай, за който знаем, е за малки мечета в Смолянско. Те са били без майка и най-вероятно тя също е убита, обясни Владимир Тодоров.

По закон е предвидено наказание от 1 до 5 години затвор и солидна глоба. Все още обаче няма нито един наказан за бракониерство. Докато държавата няма воля да се справи с проблема, той ще стои, допълни Тодоров.