500 опасни язовира у нас, 10 на специален режим
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2019 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
500 опасни язовира у нас, 10 на специален режим

/КРОСС/ Отмениха бедственото положение в залетите от язовири села край Стражица. Сега общината тръгна на проверка за изправността на язовирите - нещо, която те твърдят, че са направили и седмица преди наводненията. Опасности от преливане тогава не са констатирани. След проблемите с язовирите в Тутраканци, а сега и край селата в Стражица - остават опасенията има ли риск от още скъсани язовирни стени и наводненения и какви мерки се предприемат - по темата гостува в сутрешния блок на БНТ генерал Кирил Войнов, заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В България има 6840. От тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение, обясни ген. Войнов.

В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от тях, които са оценени като най-опасни, за да могат да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите "Бели Искър" и "Огоста". Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири, съобщи той и увери, че държавата си е на мястото и няма място за безпокойство.

Генерал Кирил Войнов беше категоричен, че проблеми има с язовирите, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на кметове, каза той. Компромис няма да правим с никого, докато аз съм тук, допълни ген. Войнов. Той посочи, че скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, заради която бяха наводнени множество къщи и градини, е в резултат на паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да поеме водата и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването.

Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 г. и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица. Това ще бъде направено въпреки инцидента, увери той.