Петър Кънев: От голямата идея България да бъде енергиен кръстопът - всички ни заобикалят
Секция: ПОЛИТИКА
13 Юни 2019 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Кънев:  От голямата идея България да бъде енергиен кръстопът - всички ни заобикалят

/КРОСС/„Петербургският икономически форум е едно голямо събитие, тази година имаше над 120 хиляди участници - целият икономически и политически елит на Русия беше там. Всяка година има един възлови поканен играч - миналата година беше Макрон и Абе, японският министър- председател. Тази година беше китайският президент Си Дзинпин и Румен Радев. Изключително силно представяне на българския президент. Изключително интересни разговори имаше, особено между нашата делегация и тази на Русия. Борисов е прав в едно - че Радев защити абсолютно всички позиции на България по основните теми, които през последните години са доминиращи в отношенията ни с Русия - например за газовия хъб и газовите доставки". Това заяви председателят на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев пред Канал 3. Той взе участие в президентската делегация в Санкт Петербург. По думите му президентът на Русия Путин не е знаел, че дни преди това България е купила американски втечнен газ на по-ниска цена от САЩ. „Светът в газовия сектор не е този, който беше преди - с интерконекторите, с продажбата на втечнен газ - нещата са различни. Това беше първата тема", каза Кънев. Той отбеляза, че е била обсъждана темата „Южен поток" и „Турски поток", но Путин не е искал да я коментира, като е посочил, че България е имала възможност да продава природен газ на Турция, а сега ще купува.
„От голямата идея България да бъде енергиен кръстопът - всички ни заобикалят", коментира Кънев. Той изрази надежда, че бъдещият енергиен хъб ще мине през България и ще можем да продаваме газ, като отбеляза, че от руска страна са изявили желание хъбът да мине през страната ни. „Страхувам се обаче, че с това забавяне от наша страна, Гърция ще се пребори тръбата да мине през тях", изрази мнение Кънев. Той посочи, че втората тема на форума е била АЕЦ „Белене". Путин е коментирал, че Русия е получила покана от Министерството на енергетиката в България за участие в проекта и че от руска страна има готовност за дебати. „Всички знаят, че този проект без руска страна не може да стане. По-евтина енергия от атомната няма", заяви още Кънев.
„Друга тема бяха оръжейните доставки, производството на оръжия по руски лиценз - това е стара тема. Тя се поставя и после се подминава. Руската страна твърди, че над 700 вида продукти в България се изработват по руски лицензи. На темата не се обръща внимание, защото ако беше сериозна, за 20 години щеше да се реши. Радев изтъкна, че от българска страна от 3 години има предложение, което те не разглеждат", разказа още Кънев.
Кънев изрази позитивното си впечатление от участието на Радев във форума и посочи, че говорителят на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова също е била силно впечатлена от речта на българския президент и се е опитвала да види откъде чете Радев, но в крайна сметка се е оказало, че той говори свободно.