Министър Аврамова ще участва в неформална среща на министрите от Европейския съюз
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2019 10:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Аврамова ще участва в неформална среща на министрите от Европейския съюз

/КРОСС/ Утре, 14 юни, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще участва в неформална среща на министрите от Европейския съюз, отговарящи за градската политика в Букурещ, Румъния.

Във форума, организиран от румънското председателство на Съвета на ЕС, ще участват европейският комисар по регионална политика Корина Крецу и представители на Европейския парламент, на Европейския комитет на регионите, на Групата на Европейската инвестиционна банка, на Норвегия и Швейцария, на градовете, участващи в Градския дневен ред на ЕС и свързаните с него партньорства.

По време на срещата ще бъдат дискутирани основните постижения на Градския дневен ред на Европейския съюз, който е в процес на изпълнение вече три години.

Предвижда се министрите да се обединят около „Декларацията от Букурещ - за обща рамка за градско развитие в Европейския съюз". Очаква се тя да бъде своеобразен „мост" между Пакта от Амстердам, даващ началото на практическото изпълнение на Градския дневен ред на ЕС, и Лайпцигската харта за устойчиви европейски градове, която ще бъде преразгледана и обновена през 2020 г. по време на Германското председателство, с цел създаване на обща рамка за развитие на градовете в ЕС.

Предвижда се Декларацията да подкрепи ролята и нарастващото значение на градските райони от всякакъв мащаб в ЕС и на местните и регионалните власти, като равнище на управление, най-близко до гражданите.