Ердоган: Турция вече купи руските С-400, сделката е приключена
Секция: СВЯТ
13 Юни 2019 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: Турция вече купи руските С-400, сделката е приключена

/КРОСС/ Турция вече е купила руските ракетни системи С-400 и сделката е приключена. Това отново подчерта турският президент Реджеп Ердоган в реч пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган подчерта също, че Русия е предложила на Турция изгодна цена и възможността на съвместно производство, за което Анкара настояваше. В изказването си вчера вечерта турският лидер заяви:

"Първо, Турция, забележете какво казвам, не ще закупи, а вече закупи отбранителните системи С-400. Въпросът е приключен. Да се надяваме, другия месец системите ще бъдат предадени на страната ни. Това не са нападателни, а отбранителни системи. Поискахме ли такива системи от Америка? Поискахме. Дадоха ли ни? Не, Конгресът не одобри. Това започна от мандата на г-н Обама насам".

Турският държавен глава беше категоричен по повод американските заплахи, че Анкара ще бъде отстранена от програмата за самолетите Ф-35, че Турция е не само купувач, но също така и съвместен производител на компоненти за бойните машини. До момента Турция е заплатила около 1 млрд. долара за американските самолети от последно поколение.

Реджеп Ердоган отново обвини Съединените щати, че са доставили 10 000 ТИР-а с оръжие и припаси на кюрдските сили в Сирия, които той определи като терористи. Турският лидер предупреди за пореден път, че страната му няма да позволи предприемане на стъпки в Източното Средиземноморие, които накърняват нейните или интересите на кипърските турци.