МРРБ ще изготви 6 нови регионални прединвестиционни проучвания за консолидирани територии
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2019 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ ще изготви 6 нови регионални прединвестиционни проучвания за консолидирани територии

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството получи покана да е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020" за изготвяне на още шест регионални прединвестиционни проучвания. Това стана възможно след като всички общини в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково станаха членове на областните асоциации по ВиК и услугите във всяка от тях се предоставят от едно водоснабдително дружество. Изработването на РПИП е условие за получаване на европейско финансиране за доизграждане и модернизация на ВиК инфраструктурата в съответните територии.

Към момента по проект „Подкрепа регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК" МРРБ е изготвило 14 регионални прединвестиционни проучвания за териториите на областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. ВиК операторите подадоха проектните си предложения към Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 и се очаква подписване на договорите, с които ще се финансира строителството на водопроводи, канализация и пречиствателни станции.

През миналия програмен период пилотно беше изготвено регионално прединвестиционно проучване за територията на Смолян, към момента е подписан договор между ВиК дружеството и ОПОС 2014-2020 за безвъзмездна финансова помощ. Проектът вече се изпълнява. Отделно, Столична община е възложител на РПИП за територията на София град.

Имайки предвид, че инфраструктурата в страната се нуждае от огромни инвестиции, изчислени на близо 12 млрд. лв., както и че подобни средства не могат да бъдат осигурени от цените на ВиК услугите, без да се надвиши прагът на социална поносимост, е от съществено значение доизграждането на системите да стане с максимално включване на грантови средства от фондовете на ЕС. Условие за финансиране на инфраструктура от европейските фондове е да има висока степен на ефективност в отрасъла, което предполага услугата да бъде използвана от голям брой потребители.

Към момента потенциални бенефициенти по ОПОС 2014-2020 са 22 административни области в страната. В областите Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград има общини, които отказват да станат членове на областните асоциации по ВиК, с което се лишават от възможността за подмяна и доизграждане на инфраструктурата с европейски средства. Така задължителната инфраструктура ще трябва да се финансира чрез цената на услугите.