Патриарх Неофит се срещна с посланика на Грузия у нас
Секция: Православие
13 Юни 2019 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит се срещна с посланика на Грузия у нас

/КРОСС/ В Синодалната палата се състоя среща между патриарх Неофит и Тамара Лилуашвили - посланик на Грузия у нас, съобщиха от Българската патриаршия.

В срещата участваха също Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският митрополит Наум и Видинският митрополит Даниил, както и Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод.Посланик Лилуашвили благодари на Българската православна църква за традиционно добрите взаимоотношения с посолството на Грузия, както и за подкрепата в работата на посолството.

Повдигнат бе и въпросът за общата история на Бачковския манастир, построен от двама братя грузинци. "За нас Бачковският манастир не е свързан само с българското православие, но и с Грузинската църква", каза митрополит Наум, като допълни, че когато епископи и митрополити на Грузинската православна църква посещават България, винаги посещават и Светата обител, за да се поклонят на чудотворната икона на Майката Божия. "Стараем се да бъдем много активни по отношение на увеличаването на религиозния туризъм, който е особено интересен за грузинските граждани, както и да увеличим туризма на българи в Грузия, които могат да се поклонят на светините в страната", заяви посланик Тамуна Лилуашвили.

Ловчанският митрополит Гавриил сподели за свое посещение в Грузия, като отбеляза, че впечатление правят многото светини, притежавани от Грузинската православна църква, които са и утеха за православните християни не само в страната, но и в останалите Поместни църкви. Посланик Лилуашвили сподели на патриарх Неофит и за инициатива на посолството на Грузия у нас, която е за популяризиране на нейната страна. Като последната инициатива е покана на журналисти от българските медии да посетят страната и да споделят свои впечатления в материали и публикации.

Срещата е завършила с благопожелания за бъдещи успехи, дръзновение в работата и за надежди за реализирането на съвместни дейности и проекти.