Братислава победи в надпреварата за седалище на Европейския орган по труда
Секция: СВЯТ
13 Юни 2019 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Братислава победи в надпреварата за седалище на Европейския орган по труда

/КРОСС/ Братислава е новото седалище на Европейския орган по труда - това реши днес Съветът по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

15 от общо 28 гласа получи столицата на Словакия на заседанието на Съвета в Люксембург. В надпреварата участваха още три европейски столици - София, Рига и Никозия. Никозия взе 7 гласа, а София и Рига - по 3. Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен съобщи, че агенцията ще заработи от октомври първоначално в Брюксел, докато се премести в новото си седалище.

Говорителката на ЕК Мина Андреева поздрави победителите: „Поздравления за Словакия от Европейската комисия, след като тази сутрин страните-членки решиха, че Братислава ще бъде седалище на Европейския орган по труда. Тази нова агенция ще гарантира, че европейските правила за трудовата мобилност са в сила и действат справедливо, просто и ефективно".

Най-големи очаквания имаше за Никозия, тъй като предложената оферта от нея бе и най-щедрата. Кипър бе единствената държава, която предложи да подслони агенцията безплатно за постоянно, както и да покрие всички разноски, свързани с евентуални допълнителни адаптации на централата.

София бе предложила избор между три сгради - „Елипс център", „Новотел София" и хотел „Премиер", както и да покрие наема за първите 18 месеца.

Братислава бе заложила наем за предложената сграда, без да споменава суми. В офертата не бе включена информация за условията за поддръжка на зданието.