Стаж за млади физици-олимпийци в Експериментална школа „Попминчев“
Секция: Наука
14 Юни 2019 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стаж за млади физици-олимпийци в Експериментална школа „Попминчев“

/КРОСС/ През лято-есен 2019 година се организира първия по рода си летен стаж за млади таланти в българската физика под патронажа на Фондация „Тео“ и с помощта на световноизвестния български физик Теньо Попминчев.

Теньо прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Теодосий.

През 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия.

През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News.

През 2018 г. Теньо стартира собствени лаборатории на два континента – Popminchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена – TU Wien, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантова физика.

През 2019 година се ражда идеята за сътрудничество между школата за млади таланти на Теодосий и експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към лабораториите на Теньо.

Целта е да се даде високотехнологично обучение на най-перспективните млади български физици чрез летен стаж в Popminchev Labs в Сан Диего, Калифорния. За целта се набират дарения към Фондация „Тео“ за разходите за транспорт, храна и настаняване на трима стажанти за период от три седмици през лято-есен 2019, отличили се с медали на световни олимпиади.

Учениците ще бъдат придружени от Теодосий Теодосиев през част от престоя им.

Предварително определените дати за 2019 г. са 26 август – 14 септември. Размерът на очакваното дарението е $15000.

Стажантите за 2019 година са топ медалистите ни от международни състезания по физика и математика, млади български надежди в областта на науката.