Позиция на "Движение 21" за промяна на модела на политическите партии
Секция: Анализи
14 Юни 2019 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Позиция на "Движение 21" за промяна на модела на политическите партии

/КРОСС/ Настоящият модел за предоставяне на държавна субсидия за дейността на политическите партии води до дисбаланси в политическата система и основателно провокира обществено недоволство. В някои от партиите се натрупва значителен финансов ресурс, който очевидно е излишен. Задържането с години на значими суми в банкови сметки срещу лихви или пък даряването на пари от субсидията за „каузи“ на физически или юридически лица означава, че държавното финансиране не се използва по предназначение. Основателно е очакването на значима част от обществото да бъдат променени условията за субсидиране на политическите партии.

Движение 21 обръща внимание, че субсидия от 1 лв. за получен глас ще ограничи възможностите, дори на големите партии, за извършване на организационните, обучителни, аналитични, медийни, изборни и други присъщи за политическите организации дейности, с привлечени по законен път средства. Ще бъде пряк удар по несистемните, по-малките партии, както и преграда срещу навлизането на нови играчи на политическия терен. Партиите ще бъдат принудени да търсят незаконни източници на финансиране. Черните каси и поставянето на партиите в зависимост от нелегални източници на финансиране отваря широко вратите на политиката за корупция, конфликти на интереси и злоупотреби с публични средства, в размер многократно по-голям от спестените, вследствие намаляването на субсидиите.

Движение 21 предлага по-целесъобразното стъпаловидно намаляване на размера на държавната субсидия за получен глас, спрямо броя на гласовете, както следва: до 100 хил. получени гласа да се запази сегашното положение и на партиите да се изплащат по 11 лв. за глас, от 100 хил. до 300 хил. субсидията да бъде 9 лв., от 300 хил. до 500 хил. – 7 лв. на глас, от 500 хил. до 1 млн. получени гласа – 5 лв. за глас, над 1 млн. гласа – по 4,5 лв. на глас.

Намалението засяга основно парламентарно представените партии, без реално да ограничава възможностите за функциониране на структурите им или за публично присъствие. Поради участието си в Народното събрание, тези партии получават под различни форми допълнителни привилегии и финансови бонуси, включително повече достъп до национални медии в предизборни кампании.

Същевременно, за да се води борба с незаконното финансиране и черните партийни каси е необходимо ефективно да се разследват и наказват корупцията и конфликта на интереси (апартаментите под пазарна цена, къщите за тъщи, безплатното предоставяне на луксозни жилища уж под наем, офшорните собствености и др.).

В интерес на справедливостта, участвалите в парламентарни избори коалиции от партии трябва да бъдат поставени при еднакви условия със самостоятелно явилите се партии по отношение на правото на държавна субсидия. Както партиите, така и коалициите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от 1% от всички действителни гласове на последните парламентарни избори трябва да имат право на държавна субсидия и да могат да използват за своята дейност помещения, предоставени под наем от държавата и общините.